Kvalitet og dyrevelfærd i fokus

Hos Slagteren & Kokken i Gistrup er kvalitet og dyrevelfærd en selvfølge både hvad angår råvarer og produktion.

Her på siden kan du læse om nogle af vores leverandører og produkter.

Galloway øko kød fra Naturpleje Nord Aps

I uge 42 2018 har vi fået lækkert Galloway kød fra Naturpleje Nord. Helle og Niels fra Naturpleje Nord har sendt os denne fine beskrivelse af naturplejekøerne:

Græsfodret naturkød fra Nordjylland. Oksekød med bedre klimasamvittighed.

Vi vil gerne fortælle om vores naturplejekøer, de er af racen Galloway som stammer fra Skotland.

Galloway er en lidt mindre race som vokser langsomt, det giver mere finfibret kød. De er specielt gode til at indlejre fedt i musklerne, det som vi kalder marmorering. Det er med til at bevare kødets saftighed under tilberedningen og gøre kødet meget smagfuldt.

De plejer naturen om sommeren, blandt andet i Hammer Bakker, Lille Vildmose, Store Vildmose og Rebild Bakker.

Det vil sige, det er fritgående kvæg på naturområder, som spiser græs, urter og mindre buske.  De har et liv uden stress under åben himmel.

Om vinteren er de udelukkende græsfodret med naturhø/wraphø fra egne økologiske marker eller naturarealer. De får ikke forarbejdet foder som korn, soyaskrå eller majs, derfor kan vi spise kødet fra dem med en bedre klimasamvittighed.

Hilsen Helle og Niels, Naturpleje Nord Aps

Vores grønkål

Dyrkningen

Hvert år i begyndelsen af marts starter arbejdet på Skovly. Der sås frø i speedlindbakker med plads til ca. 300 frø i hver bakke, som så bliver til ca. 300 planter. Vi forventer at udplante ca. 200,000 planter i år som svarer til et beplantet areal på 5 ha. (1ha=10,000 m2).


Udplantningen

Når de unge planter har fået 4-6 blivende blade omkring medio maj, udplantes de på marken. Udplantningen tager ca. et par uger og foregår ved hjælp af en plantemaskine. Når udplantningen er færdig starter ukrudtsbekæmpelsen, det sker ved hjælp af en radrenser og et lugejern, den samme behandling som roemarkerne fik i gamle dage.

Høsten

Høsten af grønkålen starter i september og varer indtil december. Der høstes pr. håndkraft; grønkålen klippes af med et ørnenæb, hvorefter den sorteres og gennemgår den første kontrol. dvs. visne blade og blade angrebet af skadedyr fjernes, inden den forsigtigt læsses på vogne og køres til kogeriet til videre forarbejdning.

Slagteren & Kokken får friske grønkål hjem fra Skovly. Vi koger dem selv i en dejlig suppe til de er møre, og derefter formes de til de flotteste grønkåls kugler af farmor Agnes og Annelise. De to har mange års erfaring og er eksperter i grønkål.

Vores bison

Vores bison går ved Koldmosen i Tranum. Det er amerikansk bison, der nedstammer fra de sidste 750 bisoner, man estimerer der var tilbage efter borgerkrigen. 

De går ude hele året, og er stort set medicinfrie. De får kun medicin, hvis det er absolut nødvendigt. De har 8,5 hektar at boldre sig på, og der er stort set altid 14 stk. 

De bisoner vi slagter vejer omkring 600 kg, og er ca. 2,5 år gamle. De kan blive omkring 30 år i fangenskab.

Bisoner er betragtet som vilde vanedyr. Det er derfor ikke et dyr man som sådan kan komme på særligt tæt hold af. De ser mennesker som lavest i fødekæden, og er derfor ikke specielt bange for os, hvilket gør dem farlige, under de forkerte omstændigheder.

Bisonkød er særdeles velsmagende kød. Det har kortere fibre end kalve- og oksekød, hvilket gør stort set alle udskæringer mere mørt, end hvis det havde været okse eller kalv. Kødet har også et generelt lavere fedtindhold, og utroligt højt proteinindhold, hvilket gør det til et sundt alternativ, sammenlignet med oksekød. Bisonkød er også rødere end almindeligt oksekød. Dette skyldes det usædvanligt høje jernindhold i kødet. 

I vores folder kan du læse mere om bisonkød og du får også nogle gode opskrifter. Klik her for at se den.

Vores danske lammekød

Syd for Gistrup bor Ejnar Siig Christensen i Vester Korup. Han har en lille virksomhed, der laver naturafgræsning i Himmerland – med kreaturer, får og geder. Kreaturerne er af racen Dexter, fårene er af racen Texel og Texel-kryds og gederne er af racen British Tobbenburg og krydsninger deraf.

Han har pt. 100 moderfår til sæsonen 2018 og forventer at det tal stiger til 150 i 2019. De afgræsser naturarealer i forår, sommer og efterår. Naturafgræsningen sker på udvalgte områder og har til formål at lave naturpleje og at bekæmpe ukrudt og invasive planter uden sprøjtemidler.

Dyrene er opvokset på ikke-sprøjtede og ikke-gødede naturarealer i Himmerland og hans mål er at levere naturpleje og dermed producere kvalitetskød så bæredygtigt som muligt. Der går to år fra en landmand begynder at dyrke jorden efter de økologiske regler, til at gårdens afgrøder kan sælges som økologiske. Husdyr skal som udgangspunkt være født og have levet hele deres liv under økologiske produktionsforhold, før at kødet kan sælges som økologisk. Dyrene skal senest startes i omlægning til økologi 4 år efter at arealerne er påbegyndt omlagt, men Ejnar starter omlægning af dyrene tidligere.

Slagtningen foregår på det lille private slagteri i Øster Hornum, der ligger kun 25 km væk. Dyrene bliver slagtet under rolige forhold (Henrik er ene mand på slagteriet) og der er ingen stress. Efter lammene er blevet kontrolleret af en dyrlæge, afhenter vi selv kødet og går igang med opskæringen og modningen af kødet. De dele, der skal forarbejdes til pålæg bliver sat igang.

Texel får/lam er meget velsmagende og har en fantastisk kødsammensætning der ikke er fed, men har en mild smag og en tilpas intramuskulær fedt-sammensætning der giver en fantastisk smag og mørhed.

I vores folder kan du se udvalg/udskæringer/priser samt nogle super gode opskrifter på lam og tilbehør. Klik her for at se den.

Gistrup Limousine kød

Gistrup LimousineSom navnet antyder er dette kød produceret lokalt i Gistrup hos Egon Jacobsen på Sæderupvej, hvor kreaturerne kan ses. De har god plads og gode betingelser, og det giver en super kvalitet kød.

Gistrup Limousine kvæget går op ad skoven ved huset med det røde tag i højre side af billedet.

SAGA gris

SAGA grisen er opdrættet med ønske om at sænke forbruget af antibiotika i dansk svine-produktion og modvirke antibiotikare-sistens. Deraf navnet SAGA – vi arbejder hver dag for, at antibiotikaresistente bakterier bliver en SAGA BLOT.

FAKTA OM SAGA GRISEN.

  • Kød fra danske grise, der aldrig er blevet behandlet med antibiotika.
  • SAGA GRISEN opdrættes hos få jyske landmænd, der går meget op i, at grisene er sunde og har det godt.
  • SAGA GRISEN får fermenteret (mælkesyregæret) foder, som giver en sund tarmflora.
  • Der må ikke tilsættes medicinsk zink i foderet.
  • Syge dyr behandles naturligvis, men udgår af konceptet.
  • Smågrise, hvor soen har fået antibiotika i diegivningsperioden fra-sorteres også, så der ikke kommer antibiotika ind via modermælken.
  • SAGA GRIS konceptet kontrolleres løbende af en uvildig kontrolinstans.

Læs mere her

Danmarks reneste grill pølser

– dem får du hos os. Klik her og læs mere.

Vendsyssel Lam